Ayrton Sennan onnettomuus 1994

Brasilialainen Ayrton Senna on yksi kaikkien aikojen parhaista formulakuljettajista. Hän menehtyi San Marinon Grand Prix’ssä toukokuussa 1994 törmäyksessä saamiinsa vammoihin. Ennen kuolemaansa hän ehti voittaa kolme F1-mestaruutta. Hänen hallussaan on myös lajin historian toiseksi suurin paalupaikkamäärä, edelle on kirinyt ainoastaan Michael Schumacher.

Senna syntyi Brasilian Sao Paulossa vuonna 1960 ja kuoli toukokuun 1. Italian Imolassa. Senna oli aloittanut autourheilun jo nuorella iällä ja karting-autoilusta hän kiinnostui 13-vuotiaana. Vuonna 1977 hän voitti Brasilian karting-mestaruuden ja vuonna 1981 hän siirtyi kilpailemaan Eurooppaan. Vuonna 1983 Senna voitti F3-sarjan mestaruuden ja ura lähti viimein kunnolla käyntiin.

Vuonna 1994 Senna lähti kauteen ennakkosuosikkina. Hän valitteli kuitenkin heti ensimmäisten testien jälkeen auton käyttäytyvän epäjohdonmukaisesti. Kolmessa ensimmäisessä kisassaan Senna ajoi paalupaikalle, muttei selviytynyt yhdessäkään maaliin. Hänen kerrotaan harkinneen lopettamista Williamsilla ennen kohtalokasta Imolan kilpailua.

Senna kuoli ulosajossa saamiinsa vammoihin. Hänen kuljettamansa auto jatkoi nopeassa Tamburello-kurvissa matkaansa suoraan ja osui suurella nopeudella betoniseinään. Auton osuessa betoniseinään sen eturenkaan hiilikuituinen tukivarsi tunkeutui Sennan kypärän läpi kuljettajan päähän. Yhtään mustelmaa tai murtumaa ei kehoon kuitenkaan päävamman lisäksi tullut. Sennaa hoidettiin heti onnettomuuspaikalla: kypärä riisuttiin nopeasti ja hänelle tehtiin hengitysreikä, mutta mitään ei ollut kuitenkaan tehtävissä, sillä Senna oli saanut kuolettavan kallovamman. Hänet julistettiin kuolleeksi kuitenkin vasta tunteja myöhemmin ja kuolinsyyksi kirjattiin massiivinen verenpurkauma aivorungon alueella, kaulavaltimon repeämän lisäksi.

Sennan kuolemasta johtuen Williams-tallia vastaan nostettiin syyte, joka lopulta hylättiin. Sennan kuolema on viimeinen F1-kilpailuissa tapahtunut kuljettajia vaatinut onnettomuus. Kuitenkin yhteensä kolme ratatyöntekijää on kuollut onnettomuuksissa tämänkin jälkeen.

Sennan kuoleman jälkeen F1-piireissä alettiin kiinnittää tarkemmin huomiota kuljettajien turvallisuuteen. Sennan hautajaisiin osallistui Brasiliassa 250 000 ihmistä ja hänen poismenonsa oli suuri isku koko autourheilulle. Monelle Ayrton Senna on edelleen kaikkien aikojen paras F1-kuljettaja.

Post Info

Back to top ·