Muista käyttää turvavyötä!

Oikein käytettynä turvavyö pelastaa ihmishenkiä: Se pitää henkilön paikallaan ja estää tätä osumasta koviin osiin törmäystilanteissa. Suomessa turvavyön tuli löytyä autojen etupenkiltä vuonna 1971 ja takapenkiltä vuonna 1981. Sen käyttö tuli pakolliseksi etupenkillä vuonna 1975 ja takapenkillä vuonna 1987.

Turvavyö on keksitty 1800-luvulla ja sitä testattiin ensi kertaa ilma-aluksessa, kunnes ne aloivat yleistyä 1930-luvulla. Autoihin turvavöitä alettiin asentaa 1950-luvulla: ensimmäinen turvaistuimen käyttöön ottanut autotyyppi oli Saab. Suomessa turvavöitä kokeiltiin ensin kilpa-autoissa ja myönteisten kokemusten myötä ne tulivat niihin pakollisiksi 1954.

Olalta rinnan yli vyötärölle ja lanteen yli kulkeva kolmipistevyö on tyypillisin nykykäytössä oleva turvavyö. Turvavyö pelastaa parhaiten etupäätörmäyksissä ja auton kierähtäessä katolleen, mutta siitä on suurta hyötyä myös sivuille kohdistuvissa kolareissa. Suurissa nopeuksissa ja isojen ajoneuvojen kanssa törmäyksissä ei turvavyökään kuitenkaan voi aina auttaa. Nykyisissä turvavöissä on ns. kiristin, joka kiristää vyön entistä tiukemmalle törmäystilanteessa – tämä on todettu toimivaksi, sillä se estää nopeat liikkeet. Lisäksi omalta osaltaan suojaa on tuomassa turvatyyny.

Turvavyön käyttöpakko koskee myös lapsia; alle 3-vuotiaat matkustavat turvallisimmin takapenkillä oikein asennetussa kaukalossa tai turvaistuimessa, jonka turvavyöt on sidottu ja kiinnitetty oikeaoppisesti. Alle 15-vuotiaan turvavyönkäytöstä vastaa ajoneuvoa kuljettava tai lapsen vanhempi tai huoltaja. Ellei turvavyötä ole kiinnitetty, rapsahtaa siitä vastuussa olevalle aikuiselle rikesakko.

Post Info

Back to top ·