Turvatyynyt

Turvatyyny kuuluu autojen turvavarusteisiin ja se toimii yhdessä turvavyön kanssa törmäystilanteissa. Se täyttyy kolarissa sekunnin murto-osassa. Kuljettajalla turvatyyny on ohjainpyörässä, edessä matkustavalla etupaneelissa, minkä lisäksi käytössä on myös sivutyynyjä sivulta tulevien törmäysten varalta. Turvatyyny kehiteltiin kovia etupään törmäyksiä varten, sillä rajussa kolarissa matkustajien vartalot jatkavat eteenpäin liikkumista samalla nopeudella, joka autolla oli ennen törmäyshetkeä.

Yhteistyössä turvavyö ja turvatyyny estävät kuljettajaa ja matkustajia törmäämästä valtavalla nopeudella koviin objekteihin auton sisällä. Mitä löysemmällä turvavyö on tai mitä lähempänä rattia kuljettaja istuu, sitä rajumpi isku on törmäyksessä – tämän vuoksi vyö olisikin säädettävä aina itselleen sopivaan ja napakkaan asentoon. Sopiva väli ratin ja kuljettajan välillä on suositusten mukaan vähintään 25 cm.

Turvatyyny ei korvaa turvavyötä, joka on edelleen tärkein osa turvallista matkustamista. Vyön avulla saadaan arvioiden mukaan noin 50 % suoja, kun turvatyynyn osuus on noin 25-30 % matkustajan paikasta riippuen. Kovassa törmäyksessä turvatyyny saattaa olla kohtalokas, mikäli turvavyötä ei käytetä – matkustaja saattaa sinkoutua päin tyynyä, joka laukeaa samassa tilanteessa kovalla voimalla ”vastapalloon”. Tämän vuoksi turvavyö on oltava aina kiinnitettynä oikein, eikä liian lähellä turvatyynyä saisi koskaan istua. Erityisesti lasten kanssa turvatyynyjen toiminta ja istumaetäisyydet on otettava tarkasti huomioon. Lapsen turvaistuimen kanssa on oltava tarkkana ja turvallisin paikka sille onkin aina takapenkillä. Raskaana olevien naisten ja erityisen lyhyiden henkilöiden tulee myös pohtia turvatyynyn mahdollista laukeamista ja omaa istumisasentoaan.

Back to top ·